Vuoden aikana yli puoli miljoonaa suomalaista on joutunut identiteettivarkausyrityksen kohteeksi. Uutisointi ja kasvanut tietoisuus identiteettivarkauksista ovat herättäneet suomalaisten mielenkiinnon identiteettivarkauksia kohtaan: yli puolet suomalaisista kaipaa lisää tietoa identiteettivarkauksista ja siitä, miten niitä vastaan voi suojautua.

MySafety seuraa identiteettivarkauksien kehittymistä tarkasti ja tutkii ilmiötä laajemmin kerran vuodessa tehtävässä koko Suomea koskevassa raportissa. Ensimmäisen kerran tutkimus tehtiin vuonna 2015, jonka jälkeen identiteettivarkauksien määrä on kasvanut joka vuosi.
Tuoreimman, keväällä 2020 julkaistun tutkimuksen* mukaan yli puoli miljoonaa (540 000) suomalaista on joutunut identiteettivarkausyrityksen kohteeksi viimeisen 12 kuukauden aikana. Identiteetti varastettiin onnistuneesti 45 000 suomalaiselta edellisen vuoden aikana. Identiteettivarkauksien suurimpaan riskiryhmään kuuluvat alle 34-vuotiaat.
Suurin osa identiteettivarkauksista saa alkunsa somessa
Suurin osa edellisvuoden aikana tapahtuneista identiteettivarkauksista on saanut alkunsa sosiaalisen median kanavissa. Lähes kolmasosa (27 %) identiteettivarkauksien uhreista ja kohteista nimeää somen kanavaksi, josta identiteettivarkaus tai sen yritys sai alkunsa.
Erityisen haavoittuvia identiteettivarkauksille ja niiden yrityksille somessa ovat 25–34-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat.
Uhrien nimissä ostetaan palveluita ja tuotteita
Identiteettivarkauksista koituu uhreilleen mitä erilaisimpia seurauksia. Tutkimukseemme osallistuneista 49 prosenttia kertoi varkaan ostaneen palveluita tai tuotteita netistä hänen nimellään ja 27 prosenttia vastasi varkaan esiintyneen uhrina deittipalveluissa.
Lisäksi identiteetin menettämisestä on seurannut muun muassa häirintää sekä erilaisten palveluiden, kuten Spotifyn tai Playstationin, tunnusten väärinkäyttöä.
Identiteettivarkaus aiheutti 38 prosentille uhreista taloudellista vahinkoa. Keskimääräinen arvio rikoksesta seuranneista menetyksistä oli 50 euroa ja korkein tutkimuksessa mainittu yksittäinen menetetty summa oli 2 000 euroa.
Joka kuudes jää ilman apua
Identiteettivarkauden uhreista sekä sen yrityksen kohteista kolmannes (36 %) kertoo ilmoittaneensa varkaudesta tai sen yrityksestä viranomaiselle tai muille tahoille. Viranomaisista suosituin auttaja on poliisi, jonka puoleen kääntyy kymmenen prosenttia identiteettirikosten uhreista tai kohteista. Tämän lisäksi otetaan yhteyttä myös muihin tahoihin (24 %), kuten operaattoriin, vakuutusyhtiöön tai suoraan kalasteluviestin lähettäneeseen henkilöön.
Huolestuttavaa on, että peräti joka kuudes kokee avunpyynnöistä huolimatta jäävänsä ilman apua tai tukea. Luku oli erityisen suuri pankin ja poliisin puoleen kääntyneiden joukossa.
Suomalaiset kaipaavat lisää tietoa identiteettivarkauksista
Suomalaiset pelkäävät identiteettivarkautta enemmän kuin tulipaloa, vesivahinkoa tai väkivaltaa. Identiteettivarkauksista oli erittäin tai jokseenkin paljon huolissaan 58 prosenttia tutkimukseemme vastanneista, kun tulipalo tai kosteusvahinko huoletti 55 prosenttia ja paällekarkaus 39 prosenttia vastaajista.
Uutisointi ja kasvanut tietoisuus identiteettivarkauksista ovat puolestaan saaneet monet havahtumaan asian tärkeyteen: yli puolet (54 %) suomalaisista kaipaa lisää tietoa identiteettivarkauksista ja siitä, miten niitä vastaan voi suojautua.
Lisäksi runsas kolmannes (36 %) tutkimukseemme vastanneista kertoo olevansa samaa tai jokseenkin samaa mieltä, että viimeaikainen uutisointi on saanut ymmärtämään identiteettivarkauksien riskit.
Yksityishenkilöiden identiteettivarkaudet Suomessa
Yleistietoa identiteettivarkauksista
*Tietoa tutkimuksesta
MySafetyn tilaaman tutkimuksen toteutti IRO Research Oy. Tutkimus tehtiin 8.–16. huhtikuuta 2020 valtakunnallisena nettipaneelina, johon osallistui 1 000 suomalaista. Vastaajat edustivat demografisilta piirteiltään Suomen kansaa sulkien pois alle 18-vuotiaat suomalaiset.
Lisätietoja tutkimuksesta:
Oletko median edustaja tai tutkija ja kaipaat lisätietoja tutkimuksistamme? Ota yhteyttä: Niclas Fagerlund, toimitusjohtaja, mySafety Oy, niclas.fagerlund@mysafety.fi tai 050 315 0207.