Edellisen vuoden aikana noin 760 000 suomalaista on joutunut identiteettivarkausyrityksen kohteeksi. Identiteettitietonsa puolestaan menetti noin 45 000 suomalaista. Paljon julkisuutta saaneet tietovuodot, hakkeroinnit ja muu uutisointi ovat saaneet suomalaiset suojautumaan identiteettivarkauksilta entistä paremmin.

MySafety seuraa identiteettivarkauksien kehittymistä tarkasti ja tutkii ilmiötä laajemmin kerran vuodessa tehtävässä koko Suomea koskevassa raportissa. Ensimmäisen kerran tutkimus tehtiin vuonna 2015, jonka jälkeen identiteettivarkauksien määrä on kasvanut joka vuosi.
Tuoreimman, keväällä 2021 julkaistun tutkimuksen* mukaan 760 000 suomalaista on joutunut identiteettivarkausyrityksen kohteeksi viimeisen 12 kuukauden aikana. Identiteetti varastettiin onnistuneesti 45 000 suomalaiselta edellisen vuoden aikana. Identiteettivarkausyrityksiä tapahtuu tasaisesti kaikenikäisille suomalaisille.
Identiteettivarkaus saa tyypillisesti alkunsa sosiaalisesta mediasta
Identiteetti pyritään tyypillisesti varastamaan sosiaalisen median avulla. Somessa tapahtui tutkimuksen mukaan 33 prosenttia ja tietomurron yhteydessä 11 prosenttia kaikista viime vuonna tehdyistä identiteettivarkauksista.
Uhrien nimissä ostetaan palveluita ja tuotteita
Identiteettivarkauksista koituu uhreilleen mitä erilaisimpia seurauksia. Lähes joka toisessa (47 %) Suomessa vuoden aikana tapahtuneessa identiteettivarkaudessa varas on ostanut tavaraa varastetun identiteetin turvin. Joka viidennessä (21 %) tapauksessa varas taas on ottanut lainaa uhrin nimissä ja 13 prosentissa tapauksissa identiteettivarkauden uhrin tililtä on nostettu rahaa.
Identiteettivarkaus aiheutti joka toiselle uhrille taloudellista tappiota. Identiteettivarkauden uhrien rahalliset menetykset ovat Suomessa kuitenkin pysyneet maltillisina, sillä menetetty summa jäi alle 50 euron.
Joka viides jää ilman apua
Tutkimus osoitti, ettei viranomaisiin luoteta identiteettirikoksen ratkaisijoina. Suomalaisista 62 prosentttia ei ole ollut kehenkään yhteydessä huomattuaan, että hänen identiteettinsä on yritetty varastaa.
Huolestuttavaa on, että identiteettirikoksen uhreista noin joka viides (22 %) kertoo, ettei ole saanut miltään taholta tarvittavaa apua rikoksen haittojen minimoiseksi.
Identiteettivarkauden tai sen yrityksen tapahtuessa viranomaisista suosituin auttaja on poliisi, jonka puoleen kääntyy 15 prosenttia identiteettirikosten uhreista tai kohteista. Tutkimukseen vastanneista 12 prosenttia oli puolestaan yhteydessä pankkiin ja kaksi prosenttia vakuutusyhtiöön.
Suomalaisten suojautuminen identiteettivarkauksia kohtaan parantunut
Suomalaisten halu tietää identiteettirikoksista nykyistä enemmän on voimistunut koronavuoden aikana. 63 prosenttia suomalaisista kaipaa lisätietoa identiteettivarkauksia koskevista seikoista, 56 prosenttia mainitsi muuttaneensa toimintatapoja suojautuakseen identiteettivarkauksilta ja 54 prosenttia mainitsi, että viimeaikainen uutisointi identiteettivarkauksiin liittyen on lisännyt ymmärrystä ilmiön vaarallisuudesta. Myös riskien tunnistaminen on kasvanut.
Etenkin paljon julkisuutta saaneet tietovuodot, hakkeroinnit ja muu uutisointi ovat saaneet suomalaiset muuttamaan tapojaan suojatakseen identiteettiään entistä paremmin. 24 prosenttia suomalaisista on vuoden aikana aloittanut kaksivaiheisen tunnistuksen käytön, 23 prosenttia on ottanut tavaksi vaihtaa säännöllisesti salasanan ja 22 prosenttia on aloittanut vahvojen salasanojen käytön.
Yksityishenkilöiden identiteettivarkaudet Suomessa
Tutkimus 2021
Tutkimus 2020
Tutkimus 2019
Yleistietoa identiteettivarkauksista
*Tietoa tutkimuksesta
MySafetyn tilaaman tutkimuksen toteutti IRO Research Oy. Tutkimus tehtiin 12.–22. helmikuuta 2021 valtakunnallisena kuluttajapaneelina, johon osallistui 1 000 suomalaista. Vastaajat edustivat demografisilta piirteiltään Suomen kansaa sulkien pois alle 18-vuotiaat suomalaiset. Tutkimuksen virhemarginaali on +/- 3,2 prosenttiyksikköä.
Lisätietoja tutkimuksesta:
Oletko median edustaja tai tutkija ja kaipaat lisätietoja tutkimuksistamme? Ota yhteyttä: Niclas Fagerlund, toimitusjohtaja, mySafety Oy, niclas.fagerlund@mysafety.fi tai 050 315 0207.