Nettikiusaaminen on yleistynyt ja raaistunut merkittävästi viime vuosina. Tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen on tullut loukatuksi somessa tai netin keskustelupalstoilla. Yleisintä nettikiusaaminen on 18–29-vuotiaiden keskuudessa.
MySafetyn kesällä 2020 teettämän tutkimuksen mukaan peräti 20 prosenttia yli 10-vuotiaista suomalaisista on joutunut loukkaavien kommenttien kohteeksi joko somessa tai netin keskustelupalstoilla. Tämä tarkoittaa noin miljoonaa suomalaista.
Nettikiusaaminen on yleisintä 18–29-vuotiaiden keskuudessa: ikäryhmästä yli kolmannes (36 %) on ollut nettikiusaamisen kohteena, ja heistä 12 prosenttia on ryhtynyt toimenpiteisiin nettikiusaamisen lopettamiseksi.
Myös lapset ja nuoret kärsivät nettikiusaamisesta. 10–17-vuotiaista 31 prosenttia on kokenut nettikiusaamista. Kahdeksan prosenttia on kokenut sen niin vakavana, että on ryhtynyt joko yksin, vanhempien tai kouluta saadun avun turvin toimenpiteisiin kiusaamisen estämiseksi.

Nettikiusaaminen on yleisintä Facebookissa
Tutkimuksestamme selviää, että nettikiusaamista esiintyy eniten Facebookissa. Kiusaamista kokeneista suomalaisista peräti 43 prosenttia oli joutunut loukatuksi kyseisessä kanavassa.
Facebookin lisäksi suomalaisia kiusataan myös Instagramissa (8 %), Twitterissä (8 %) ja Snapchatissa (7 %).
Nettikiusaamisen uhreista valtaosa (54 %) tuntee kiusaajansa.
Suomalaiset kokevat nettikiusaamisen raaistuneen – erot mielipiteissä altistavat kiusaamiselle
Suomalaisista 30 prosenttia kokee nettikiusaamisen raaistuneen viime vuosien aikana. Raaistumisen syiksi suomalaiset nimeävät muun muassa lisääntyneen sosiaalisen median käytön, kanavien määrän kasvun ja mahdollisuuden kommentoida asioita anonyymisti.
Tavallisin syy nettikiusaamiseen on eriävä mielipide. Peräti 54 prosenttia kiusatuista kertoi kiusaamisen johtuneen heidän ajatuksistaan, näkemyksistään ja mielipiteistään. Seuraavaksi yleisin nettikiusaamisen syy oli ulkonäkö (29 %) ja kolmanneksi yleisin poliittiset mielipiteet (24 %).
Suomalaiset pilkkaavat netissä muita myös harrastusten ja työn vuoksi: 17 prosenttia saa osakseen loukkaavia kommentteja harrastuksistaan ja 13 prosenttia tulee loukatuksi ansiotyönsä vuoksi.
Nettikiusaaminen aiheuttaa yksinäisyyden tunnetta ja häpeää
Kiusatuista noin joka viides (17 %) kertoo nettikiusaamisen satuttavan todella paljon ja kymmenen prosenttia kuvaa nettikiusaamisen lisäävän yksinäisyyden tunnetta tai aiheuttavan häpeää. Seitsemälle prosentille nettikiusaaminen aiheuttaa masennusoireita.
Nettikiusaaminen myös huolettaa suomalaisia, ja lähes joka kolmas suomalainen (31 %) on huolissaan siitä, että he tai heidän perheenjäsenensä joutuvat nettikiusaamisen kohteeksi. Huolen määrä korostuu lapsiperheissä, joista peräti puolet (49 %) on huolissaan perheenjäsentensä puolesta.
Nettivihan ja nettikiusaamisen tilanne Suomessa
*Tietoa tutkimuksesta
MySafetyn tilaaman tutkimuksen toteutti IRO Research Oy kesäkuussa 2020. Kyselytutkimukseen osallistui 1 100 yli 10-vuotiasta suomalaista. Otos vastasi Suomen väestö- ja maantieteellistä jakaumaa.
Lisätietoja tutkimuksesta:
Oletko median edustaja tai tutkija ja kaipaat lisätietoja tutkimuksistamme? Ota yhteyttä: Niclas Fagerlund, toimitusjohtaja, mySafety Oy, niclas.fagerlund@mysafety.fi tai 050 315 0207.