Miten tunnistaa nettikiusaaminen ja mitä tehdä, jos kohtaa kiusaamista netissä? Entä miten vanhempi voi toimia, jos oma lapsi joutuu nettikiusatuksi? Kokosimme vinkkejä ja ohjeita, miten toimia nettikiusaamistilanteessa.
Miten toimia, jos tulee kiusatuksi netissä?
- Kaikkia kiusaamisviestejä ei kannata lukea. Ota viesteistä kuitenkin kuvakaappaukset tai tulosta ne itsellesi talteen. Merkkaa myös muistiin, milloin viesti on lähetetty ja kuka viestin on lähettänyt. Jos kiusaajan profiilista löytyy sähköpostiosoite, kirjoita se ylös. Kun kiusaajasta on kerätty paljon tietoa, hänet on helpompi saada vastuuseen teoistaan.
- Estä käyttäjät, jotka lähettelevät sinulle toistuvasti ilkeitä tai häiritseviä viestejä. Monessa sosiaalisen median palvelussa on mahdollista estää tiettyjä käyttäjiä kommentoimasta omiin julkaisuihin.
- Kiusaamisviesteihin ei yleensä kannata vastata. Joskus vastaaminen saattaa lietsoa kiusaajaa.
- Ilmoita kiusaamisviesteistä sovelluksen tai sivuston ylläpitäjälle. Vihamieliset, uhkaavat, loukkaavat ja väkivaltaiset viestit rikkovat monien sovellusten ja nettisivujen sääntöjä, joten ne kannattaa ilmiantaa.
- Muista, että nettikiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Esimerkiksi uhkailu, halventaminen tai loukkaaminen voivat olla rikoksia, joista rangaistukseksi voi saada sakkoja tai jopa vankeutta. Ilmoita vakavasta ja pitkään jatkuneesta kiusaamisesta aina poliisille.
Miten vanhempi voi puuttua nettikiusaamiseen?
Erityisen haavoittuvia nettikiusaamiselle ovat lapset, nuoret ja nuoret aikuiset. Tutkimuksemme mukaan 10–29-vuotiaista kolmannes on ollut nettikiusaamisen kohteena.
Jos mietit, kiusataanko lastasi sosiaalisessa mediassa tai peliympäristöissä, pyri selvittämään, onko kiusaaminen tarkoituksellista ja toistuvaa vai aiheuttavatko yksittäiset sanomiset ja tekemiset mielipahaa. Puutu tilanteeseen välittömästi, sillä netissä asiat leviävät ja kärjistyvät helposti. Ota lapsen kokemus vakavasti ja lohduta häntä. Kerro, että olet lapsen tukena.
Kahdeksan ohjetta, mitä tehdä, jos lapsi tai nuori kertoo nettikiusaamisesta
- Tue häntä ja kiitä, että hän kertoi asiasta sinulle. Älä syyllistä netinkäytöstä.
- Kiusaamisviesteihin ei yleensä kannata vastata.
- Tallenna viestit mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.
- Jos kiusaaja ja kiusattu tuntevat toisensa, löytyy usein myös aikuinen, joka tuntee heidät molemmat (kerhonohjaaja, opettaja, valmentaja jne.
- Ole yhteydessä kouluun, jos nettikiusaaja on samassa koulussa lapsesi kanssa.
- Pohdi lapsen tai nuoren kanssa, miten vastaavia tilanteita voitaisiin välttää jatkossa.
- Ota yhteyttä ylläpitoon, jos toiminta on sovelluksen tai sivuston sääntöjen vastaista.
- Ota yhteyttä poliisiin, jos toiminta on laitonta.
Viisi ohjetta, miten puuttua nettikiusaamiseen
- Keskustele lapsen kanssa, miten tärkeää on huomioida ja kunnioittaa toisia netinkäyttäjiä ja kerro, miten lapsesi voi suojautua loukkaavalta käytökseltä.
- Kerro lapselle, miten sosiaalisessa mediassa pidetään huolta omasta yksityisyydestä. Tutustu ensin itse lapsen käyttämiin palveluihin ja siihen, miten yksityisyysasetukset niissä toimivat.
- Kerro mahdollisuuksista ilmiantaa kiusaaja sekä raportoida loukkaava tai häiritsevä teko. Useimmissa palveluissa loukkaavasta kuvasta tai epäasiallisesta viestistä voi ilmoittaa suoraan ylläpidolle.
- Mieti yhdessä lapsesi kanssa, mitä hän voi tehdä kiusaamisen ehkäisemiseksi.
- Vahvista lapsen myönteistä näkemystä itsestään.
Mitä nettikiusaaminen ja nettiviha tarkoittavat?
Nettikiusaaminen on tarkoituksellista ja toistuvaa pahan mielen aiheuttamista, kuten pilkkaamista, nöyryyttämistä ja uhkailua netin kautta. Nettikiusaamista on myös se, jos toiselle aiheuttaa mielipahaa verkossa tahattomasti.
Nettiviha on nettikiusaamista vakavampi ja laajempi käsite, ja se voi tarkoittaa myös toisiin ihmisiin kohdistuvaa valheellista puhetta, herjaamista, vihamielisyyttä tai väkivallan kannattamista.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton vahempainnetti
Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainnetistä löytyy lisää neuvoja ja ohjeita, miten nettikiusaamista voi käsitellä lapsen tai nuoren kanssa.