Petosrikos osua kenen tahansa kohdalle, ja usein ne alkavat pieneltä tuntuvalla lipsahduksella. Esimerkiksi helposti arvattavan salasanan käyttö tai julkinen someprofiili voi avata oven vakaviin rikoksiin. Petosrikokset ja niihin kytkeytyvät identiteettivarkaudet tehdäänkin usein vain muutamalla tiedonmurulla, mutta niiden seuraukset voivat olla merkittäviä uhrin kannalta, kuten uhrin nimissä tehtyinä ostoksina, lainahakemuksina tai tilien kaappauksina.
Moni huomaa rikoksen vasta, kun vahinko on jo tapahtunut. Siksi nopea toiminta on tärkeää. Lue alta tärkeimmät toimet, jos epäilet joutuneesi petoksen uhriksi:
Toimi näin, jos olet joutunut petoksen uhriksi
- Tee omaehtoinen luottokielto – näin estät uusien lainahakemusten tai sopimusten tekemisen nimissäsi.
- Tarkista tietosi – varmista tietojesi oikeellisuus Digi- ja väestötietovirastolta, Postilta sekä muilta tahoilta. Oikaise tiedot tarvittaessa ja harkitse osoitteenmuutoskieltoa.
- Ota yhteys pankkiin – ilmoita pankille ja luottokortin myöntäneelle yhtiölle, mikäli maksukorttitietosi ovat vaarantuneet.
- Tee rikosilmoitus – säilytä kaikki tapaukseen liittyvät asiapaperit ja kerää kaikki mahdolliset todisteet, kuten tilausvahvistukset ja viestit.
- Reklamoi yrityksille – ota yhteyttä petoksen kohteena oleviin yrityksiin ja tee reklamaatiot, jos nimissäsi on tehty tilauksia.
- Pidä kirjaa – kirjoita muistiin kaikki toimet, joita olet tehnyt asian selvittämiseksi: keneen olet ollut yhteydessä, milloin ja mitä on sovittu. Tämä auttaa, jos tapaus pitkittyy tai rikolliset käyttävät tietojasi uudelleen.
Petosvakuutuksella voit varautua entistä paremmin luvattomiin kortti- ja tilipetoksiin
Mysafetyn uudistetulla Petosvakuutuksella voit varautua entistä paremmin petosrikoksiin ja identiteettivarkauksiin. Petosvakuutukseen sisältyvä monitorointipalvelu valvoo henkilötunnustasi, maksukorttitietojasi sekä sähköpostiosoitettasi automaattisesti ja ilmoittaa epäilyttävästä toiminnasta viipymättä. Vakuutukseen sisältyvät Mysafetyn neuvontapalvelu ja oikeudellinen neuvonta auttavat ehkäisemään ja rajoittamaan petoksista aiheutuvia taloudellisia vahinkoja sekä sinulle aiheutuvaa haittaa, tarvittaessa myös oikeusteitse. Vahingon sattuessa vakuutus korvaa sinulle aiheutuneita taloudellisia vahinkoja maailmanlaajuisesti kattaen myös alaikäiset lapsesi sekä vanhempasi.
Tee salasanoista vahvoja – vältä yleisimmät virheet
Jos salasana päätyy vääriin käsiin, avautuu samalla usein pääsy myös muihin palveluihin. Siksi eri palveluissa kannattaa aina käyttää eri salasanoja ja huolehtia siitä, että jokainen niistä on riittävän vahva.
Helpoin tapa luoda vahva salasana on käyttää salasanalauseita. Ne ovat pitkiä, helposti muistettavia ja vaikeita murtaa. Myös suomen kieli on loistava valinta, sillä harvinaisena kielenä se parantaa salasanalauseen suojaa.
Vinkit vahvan salasanan luomiseen:
- Älä käytä maailman yleisimpiä salasanoja, kuten ”12345”, ”12345678”, ”password”, ”iloveyou” ja ”qwerty”.
- Pyri käyttämään salasanassasi vähintään 12 merkkiä. Sisällytä salasanaasi isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
- Hyödynnä salasanalauseita (esim. Kesä96on_paras!). Salasanalauseet sisältävät yleensä vähintään 16 merkkiä, ne ovat helposti muistettavia, mutta vaikea arvata.
- Vältä henkilökohtaisia viittauksia, kuten nimeä ja osoitetta, jotka on helppo yhdistää sinuun.
- Käytä eri salasanaa ja käyttäjänimeä jokaisessa palvelussa.
- Suosi suomen kieltä – se tuo lisäsuojaa.
- Käytä tarvittaessa salasanageneraattoria. Se on netistä löytyvä palvelu, joka luo vahvoja salasanoja automaattisesti.
Turvallisesti nettiostoksilla
Netin kautta tapahtuu yhä enemmän huijauksia – erityisesti sähköpostiin ja pop up -ikkunoihin ilmestyvät tarjoukset ja ilmoitukset voivat kalastella maksu- ja luottokorttitietoja. Lisäksi uusia huijausmuotoja syntyy jatkuvasti, ja nykyään huijauksia yritetään tehdä jopa älypuhelinten sovelluskaupoissa.
Neljä vinkkiä korttitietojen suojaamiseen
- Aseta korttiisi maarajaus (geoblocking). Geoblocking estää ulkomailta tehtävät veloitukset ja suojaa tietojasi, jos ne joutuvat vääriin käsiin.
- Lue sovellusten käyttöehdot tarkkaan. ”Ilmaisetkin” sovellukset voivat sisältää piilotettuja toistuvia maksuja.
- Tarkista tilitietosi säännöllisesti. Pienet, huomaamattomat veloitukset voivat olla merkki tietojenkalastelusta.
- Älä jaa korttitietoja viesteissä. Pankki tai viranomaiset eivät koskaan kysy korttitietoja sähköpostilla tai puhelimitse. Varmista aina tietojen pyytäjän aitous!
Korttivakuutus turvaa ostoksiasi verkossa
Verkkokaupan yleistyessä myös huijausten määrä on kasvanut. Korttivakuutus korvaa nettiostoksista aiheutuneita taloudellisia menetyksiä maailmanlaajuisesti, oli myyjä sitten kaupallinen toimija tai yksityishenkilö.
Viisi vinkkiä turvalliseen nettiasiointiin
- Tarkista verkkosivuston luotettavuus. Älä luota pelkkään ulkoasuun tai suojattuun yhteyteen (https://). Etsi yrityksen yhteystiedot, y-tunnus ja muiden asiakkaiden kokemuksia.
- Ole kriittinen sähköpostitarjousten suhteen. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on. Tarkista lähettäjän tausta ennen kuin klikkaat mitään.
- Käytä eri salasanoja eri palveluissa. Sama salasana useissa palveluissa altistaa kaikki tilit, jos yksi niistä murretaan.
- Säädä some-tilien yksityisyysasetukset. Rajoita näkyvyyttäsi ja vältä esimerkiksi julkisia ilmoituksia, jotka voivat houkutella rikollisia.
- Etsi valeprofiileja nimelläsi. Googlaa ja tarkista somealustat säännöllisesti varmistaaksesi, ettei tietojasi käytetä väärin.